Olgunlaşma enstitüsü programı uygulayan kurumlarda, geleneksel kültürümüzü ve el sanatlarımızı yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, unutulmaya yüz tutmuş sanatların yaşatılması amacıyla, eğitim-öğretim, üretim ve tasarım yapılan alan/bölümlerde; bölgesel özellikler, hedef kitle, sektörel gelişim ve uygulanan projeler doğrultusunda okul müdürlüğünce gerekli alan/bölümlerde tasarım bölüm oluşturulur.
Tasarım ve üretim bölümü, enstitü yönetiminin belirlediği tema doğrultusunda araştırma bölümünde elde edilen verilerle alan/bölümlerine uygun tasarım ve prototip geliştiren, seri üretimin yapılmasına karar verilen üretimleri gerçekleştiren ve gelen özel siparişleri tasarlayarak üreten birimdir. Enstitümüzde 6 farklı alanda 10 adet atölye bulunmaktadır:
- Geleneksel Türk İslam Sanatları Üretim Atölyesi
- El Sanatları Teknolojisi El Nakışı Üretim Atölyesi
- Dekoratif El Sanatları Üretim Atölyesi
- Giyim Üretim Teknolojisi Atölyesi
- Sanayi Nakışı Üretim Atölyesi
- Kuyumculuk Teknolojisi Üretim Atölyesi
- Tasarım Atölyesi
Tasarım ve üretim bölümünün görevleri şunlardır:
1. Araştırma bölüm şefliği ile iş birliği içinde çalışarak araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda alanlarının gerektirdiği tasarımları ve prototiplerini hazırlar.
2. Seri üretim planı hazırlar ve uygular.
3. Üniversiteler, meslek yüksekokulları, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile özel kişilerden gelen kültürel ve sanatsal ürünlerle ilgili siparişleri planlar ve üretir.
4. Araştırma ve tanıtım pazarlama bölüm şeflikleri ile koordineli olarak çalışır.
5. Alanlarındaki gelişmeleri sürekli izleyerek eğitim ve öğretime yansıtır ve işbirliği yaptığı diğer mesleki ve teknik eğitim okullarıyla paylaşır.
6. Alanla ilgili program geliştirme çalışmalarına aktif katılır.
7. Arşiv ve müzenin geliştirilmesini sağlamak amacıyla geleneksel el sanatları ile türk giysilerinin örneklerini hazırlayarak yeni nesillere aktarılmasını sağlar.
8. Alanında yaptığı çalışmaları düzenleyerek katalog ve arşiv oluşturur.
9. İş kalitesi ve iş verimini sürekli izler.
10. Döner sermaye kapsamında alınan siparişlerin ve satışa sunulacak ürünlerin üretim çalışmasını yapar.